SMERTELINDRING

De terapeutiske effektene av infrarød varme er flerfoldige. Først og fremt utvider blodårene seg når det er varmt og blodgjennomstrømmingen ut i vev og kapillærer blir kraftigere. Med økt blodtilførsel øker oksygenet i områder i kroppen som f.eks. har betennelser eller skader og vil derfor bidra til smertelindring, samt at skader i vev og kollagen bli raskere reparert. Dette kan være gunstig for de som sliter med generell dårlig blodsirkulasjon, men spesielt for dem med ulike smertetilstander som artritt, fibromyalgi, ryggplager mm. Den dype oppvarmingen av kroppen minsker muskelsmerter og kan gi bedre bevegelighet i ledd. Det kan også virke smertelindrende ved muskelverk etter trening. Varme forandrer også kroppens opplevelse av smerte og får en lignende effekt som analgetika, altså smertelindrende medisiner, men på en helt naturlig måte uten bruk av kjemikalier. Det er gjort flere studier på infrarød sauna og smertelindring. Blant annet viste en studie på pasienter med Revmatoid artritt og Bechterev svært god klinisk effekt der både stivhet og smerte ble merkbart bedre. Disse resultatene var også statistisk signifikante etter hver saunaøkt. Utmattelse ble også redusert. IR sauna økte på ingen måte sykdomsaktiviteten og var godt tolerert av alle forsøkspersonene.En annen liten studie med ME/CFS pasienter (kronisk utmattelse) viste at regelmessig bruk av sauna førte til vesentlig bedre livskvalitet. Etter 25-30 ganger i infrarød sauna viste resultatene bedre søvn, redusert smerte, mindre lav-gradig feber og mindre utmattelse. Etter 6 måneder var pasientene rehabilitert og ett år senere hadde de ikke opplevd tilbakefall. En tredje studie viste betraktelig smertereduksjon (20-78%) for pasienter med Fibromyalgi etter bruk av infrarød sauna. En fjerde studie viste at varmeterapi som infrarød sauna gir smertelindring for kroniske smertepasienter.

HJERTEHELSE

Høyt blodtrykk er et økende helseproblem i den vestlige verden, og for mange er det nødvendig med blodtrykkssenkende medisiner. En naturlig måte å få ned blodtrykket er å ta badstue. Det er gjort kliniske studier som viser at infrarød badstue kan redusere blodtrykket. Forskning har vist at saunaterapi kan redusere det systoliske blodtrykket fordi varmen utvider blodkarene og reduserer den indre laget av blodårene, og dermed fremmer et sunt blodtrykk. Et japansk forskerteam fulgte også 129 pasienter med dårlig hjertehelse over 5 år. I den ene gruppen tok hjertepasienter 30 min infrarød sauna 2 ganger i uken. I den andre kontrollgruppen tok pasientene ikke infrarød sauna. Resultatet viste at hjertepasientene som tok infrarød sauna hadde redusert antall sykehusinnleggelser og dødsfall med 50% sammenlignet med kontrollgruppen. En studie publisert i Journal of the American College of Cardiology i 2004 viste at det er trygt for hjertepasienter å ta infrarød badstue til terapeutisk formål og jevnlig bruk kan bedre kliniske symptomer og kardiologisk funksjon. Jevnlig infrarød sauna kan i følge denne studien også bidra til å redusere arytmi i pasienter med kronisk hjertesvikt. En studie fra 2015 gir et sammendrag over en rekke studier som er gjort med sauna og dens fordeler for hjertet og kretsløp.

BEDRE HUDKVALITET

Hvem ønsker vel ikke en penere og friskere hud med mer glød? Som mange hevder, kommer skjønnheten innenfra. Ved å ta badstue regelmessig vil du merke at huden blir renere og mykere. Vi omgir oss daglig med kjemikalier som vi får i oss via luft, mat, drikkevann, sminke, hudprodukter, røyking mm. Dette kan i mange tilfeller gi seg utslag i en gusten hud som er ubalansert, være seg for tørr, rynker, fet med urenheter mm. Ved å avgifte kroppen vil du raskt merke en bedring i  hudstrukturen. Porene åpner seg og giftstoffer frigis. Du vil etter hvert få en hud som stråler. Det er også vist at regelmessig saunabruk kan bidra til økt kollagenproduksjon og en fastere hud. En studie ved bruk av infrarød varme (FIR) viste signifikant økning i kollagenproduksjonen og elastin hos testpersonene. Alle testpersonene opplevde en 25-50% forbedring i hudstrukturen (fastere og mindre ru) og finere rynker ble redusert. IR varme hadde ikke effekt på hyperpigmentering. Har man mye uren hud, kan en slik avgiftning rense huden fra innsiden, slik kviser og hudormer blir redusert. Er du plaget med fettansamlinger som cellulitter, kan man redusere dette ved 
saunabruk, da den økte blodsirkulasjonen i vevet og kraftig avgiftning bidrar til å “løsne” opp appelsinhud som har satt seg. Når man begynner å ta badstu, kan man oppleve en midlertidig forrverring i noen dager, da man svetter ut smuss fra innsiden av kroppen. Dette er kun forbigående og vil forsvinne etter kort tid.

BEDRE HUDKVALITET

En økt i saunaen kan være en svært behagelig og avslappende opplevelse etter en lang og travel dag. I den infrarøde saunaen ligger ikke temperaturen så høyt og man har hodet utenfor, som gjør opplevelsen svært behagelig. I følge kundeerfaringer, er det mange som opplever en dypere og bedre søvn når man tar badstue på kvelden før man legger seg. Mange tåler ikke sauna p.g.a. for høy varme og problemer med pusten. Det vil ikke være et problem i badstuen fra Radiant Health, da den ligger kun på 60 grader. Len deg tilbake i stolen, og se ditt favorittprogram på TV, eller lukk øynene og drøm deg til fjernere og varmere strøk.

HØY AVGIFTNINGSEFFEKT

Vi omgir oss hver dag med tusenvis av kjemikalier som vi får i oss vi 
f.eks. mat, drikke, luft vi puster, klær, møbler, kremer vi smører på 
oss, sigarettrøyk mm. Mens det for 60 år siden kunne være seks-syv 
forskjellige skadelige stoffer i menneskekroppen, finner man i dag i 
følge norske forskere flere hundre giftstoffer. Hver for seg behøver 
stoffene ikke være så farlige, men summen kan gi uante konsekvenser. 
Infrarød sauna kan være et godt redskap for å avgifte kroppen. Den dype 
oppvarmingen av kroppen fører til en kraftig avgiftning, ettersom 
kroppen jobber hardt for å holde basaltemperaturen nede. Når kroppen 
begynner å svette, vil det komme ut mye giftstoffer. Man har målt 
svetten i en vanlig sauna sammenlignet med en infrarød badstue. Svetten 
fra en vanlig badstue vil som regel bestå av 97% vann og 3% toksiner. I 
en infrarød badstue ligger andelen vann på 80-85%, mens det øvrige som 
utskilles (15-20%) er fettløselige toksiner, tungmetaller, ammoniakk, 
sodium, urinsyre etc. Mye av grunnen er at varmen fra IR-sauna går mye 
dypere inn i kroppen enn en vanlig tradisjonell sauna. Huden er en av de 
viktigste avgiftningsorganene så infrarød sauna kan være et godt redskap 
for å mobilisere giftstoffer (bla. xenobiotiske kjemikalier som 
pepticider, farmsøytiske forbindelser etc ) ut av kroppen og for å 
avlaste nyrer, lever og tarm med avgiftning. Studie viser bl.a. at sauna 
er brukt som hjelpemiddel for å fjerne mykotoksiner hos pasienter utsatt 
for muggsopp.